Joost Smets
LANDMETER - EXPERT
Bosend 59, 2470 Retie
gsm 0477 45 58 17
info@lbsmets.be Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.
www.lbsmets.be

Plaatsbeschrijvingen

We moeten eerst een onderscheid maken tussen 2 soorten plaatsbeschrijvingen:

  • Plaatsbeschrijving bij de aanvang van een huurovereenkomst.
  • Plaatsbeschrijving voor de aanvang van werken.

Plaatsbeschrijving bij de aanvang van een huurovereenkomst

Deze plaatsbeschrijving beschrijft de toestand van alle lokalen van een pand bij aanvang van de huurovereenkomst.  Dit gebeurt aan de hand van een gedetailleerd verslag, aangevuld met foto's.  Op het einde van de huurovereenkomst moet de huurder het pand in dezelfde staat terug bezorgen.  Dit met uitzondering van wat door overmacht of ouderdom is teniet gegaan of beschadigd.  Aan de hand van een plaatsbeschrijving kan de eventuele huurschade op het einde van de huur bepaald worden.  Het gewijzigde artikel 1730 van BW bepaalt dat de partijen verplicht zijn een omstandige plaatsbeschrijving op te stellen, op tegenspraak en voor gezamenlijke rekening.  Alle contractuele bepalingen welke in strijd zijn met het artikel 1730 zijn nietig.  Deze plaatsbeschrijving dient toegevoegd te worden als bijlage bij de registratie van het huurcontract.

Plaatsbeschrijving voor de aanvang van werken

Aannemers van wegenis-, bouw- of afbraakwerken zijn veelal verplicht zo'n plaatsbeschrijving te laten opmaken, want wanneer er door hun werken schade aan de omliggende constructies optreedt, zijn zij verantwoordelijk.  Het doel van dergelijke plaatsbeschrijvingen is vast te stellen of er enige schade is aan een eigendom voor de werken aanvangen.

Staat van vergelijking

Op het einde van de huurovereenkomst of na de werken kan een vergelijkende staat worden gemaakt.  Hier wordt de eventuele schade vastgesteld die er nog niet was bij de basisplaatsbeschrijving.