Joost Smets
LANDMETER - EXPERT
Bosend 59, 2470 Retie
gsm 0477 45 58 17
info@lbsmets.be Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.
www.lbsmets.be

Muurovernames

Een gemene muur is de muur die op de grens staat tussen 2 eigendommen en aan beide eigenaars toebehoort in medeëigendom.  Dit betekent dat de beide eigenaars niet eigenaar zijn van elk die helft die zich aan hun zijde bevind, maar samen eigenaar zijn van de ganse muur.  De gemene muur kan zowel een tuinmuur zijn tussen de beide eigendommen, dan wel een muur tussen twee gebouwen.

Elke eigenaar van een erf dat paalt aan een muur heeft het recht om die muur geheel of gedeeltelijk gemeen te maken.  Daarbij moet hij een vergoeding betalen ter waarde van de helft van dat deel dat hij gemeen wil maken.  Die vergoeding wordt berekend op basis van de bouwwaarde, inclusief de funderingen en de grondwerken daarvoor nodig, maar verminderd met een factor voor de sleet.  Indien de muur volledig op het eigendom staat van de overlater, dan dient de overnemer ook de helft van de grond waarop de muur staat over te nemen.

Bij de opmaak van de stukken is de medewerking van een landmeter-expert wettelijk verplicht zodra er ook maar enig plannetje aan te pas komt.